כן חלב או לא חלב? זו השאלה!

אם היינו שואלים את רמב"ם מה היה אומר?
בספר הנהגת הבריאות שער ראשון סימן 8 הוא כותב:
וְאוּלָם הַחֵלֶב בְּעֵת שֶׁחֲלָבוֹ, לְמִי שֶׁלֹּא יַחֲמִיץ בְּאִיצְטוּמַכְתוּ (מִי שֶׁאֵינוֹ סוֹבֵל מַדְלֶקֶת הַקֵּבָה), וְלֹא יִתְעַשֵּׁן וְלֹא יִתְחַדֵּשׁ לוֹ נוֹפֵחַ בְּמָתְנָיו, הוּא מָזוֹן טוֹב לוֹ… וְהַטּוֹב שֶׁבַּחֲלָבִים, וְהַדַּק שֶׁבָּהֶם – חֵלֶב הָעֵז… וְכָל מֶה שֶׁיֵּעָשֶׂה מִן הֶחָלָב אוֹ יִתְחַבֵּר עִמּוֹ, רַע מְאוֹד [ר"ל הֶחָלָב הַמְגַבֵּן (שֶׁמְּנַת, לָבָן)], וְכֵן מֶה שֶׁנִּתְבַּשֵּׁל מִן הֶחָלָב אוֹ מַה שֶׁיִּתְבַּשֵּׁל בּוֹ – רַע מְאוֹד. "

כדי לזכות ביתרונות החלב הוא מציב תנאים:
א. לשתות את החלב סמוך לחליבתו. מאחר ואין לנו בכל בית פרה בחצר, אנו נאלצים להסתפק בחלב המוצע במרכולים. חלב שאין בינו לחלב המקורי כלום. החלב בימינו עובר במפעל פירוק והרכבה, כולל תהליכים להורדת אחוזי השומן והומגנציה,
זה קורה בתהליך הפיסטור. החלב המקורי מאבד את רוב מרכיביו החיוניים. פסטור תעשייתי מתבצע ב-75 מעלות למשך 16 שניות וקירור מידי ל -2 מעלות. הפסטור מאריך את חיי המדף ופוגע בנבגים (החיידקים הרדומים), והוא פוגע גם בערכים התזונתיים של החלב. הפסטור הורס את החלבונים, כמו גם את הנוגדנים, הורס את הוויטמינים, את חומצות השומן הבלתי רוויות ומשאיר אותנו עם הכולסטרול, השומן הרווי סוכר החלב והזרחן שמצוי בריכוז גבוה. מה שנותר מחלב מפוסטר הוא בעצם לא רק חלב בלתי מזין אלא אפילו מזיק, בהיותו מזון חומצי.
החלב ככלל גורם לגוף לצבור שומנים, וזאת בגלל הורמוני גדילה טבעיים הנמצאים בחלב. לא משנה איזה מוצרי חלב ומאיזו חיה וזה לא משנה אם הם שומניים יותר או פחות, בכולם יש הורמוני גדילה שנועדו להיות שם. חלב הוא מזון שגורים יונקים כדי לצמוח ולגדול. ולכן חלק גדול מההרכב בחומרי החלב הם הורמוני גדילה. כששותים חלב או מוצריו, הגוף הוא במצב של בנייה. המדע קורא למצב זה-אנאבולי. הבנייה הזו מאפשרת לגורים גדילה ובניית תאים, ואצל המבוגרים חידוש תאים ותיקון נזקים שנגרמים לנו במהלך היום. בנייה נעשית בד"כ בלילה. במהלך היום הגוף מעכל ומפנה, מצב הנקרא קטאבולי. הגוף מפריד בין 2 הפעולות והם לא מתאפשרים ביחד. או שהוא בונה או שהוא מפרק. המשמעות היא שבמצב בנייה לא תתקיים שרפת שומנים.
בכל תהליך אנו רוצים לאפשר לגוף לשרוף את השומנים ולא לצבור אותם. החלב לא מאפשר להם בגלל הורמוני הגדילה.

ב. החלב לא מתאים לכל האנשים. הוא מתאים למי שהקיבה שלו יכולה לעכל אותו .
מי שאינו סובל מדלקות מעיים, גסטריטיס, נפיחות וגזים, בעיות עיכול, כיבים או חומציות יתר בקיבה יכול לשתות חלב.
היום גם המדע יודע שהחלב לא מתאים לכולם, למשל:
אנשים עם רגישות ללקטוז: רב האנשים, בין אם הם יודעים ובין אם הם לא, הם רגישים או אלרגיים ללקטוז שבחלב. הלקטוז – הוא סוכר החלב, או רגישים ואלרגיים לקאזאין שבחלב שהוא חלבון שנמצא בחלב. האלרגיה והרגישות הזו מתבטאת באלרגיה תקופתית, צינון יתר בתקופות מסוימות, ליחה מוגברת, מיגרנות, אקנה, כל מיני דברים שאנשים לא יודעים שיש קשר למוצרי חלב , אבל יש קשר.

ג. איזה חלב עדיף?
רמב"ם ממליץ על חלב עיזים. חלב עיזים שרעו באחו ואכלו עשב ירוק אורגני ולא חלב פרות שגדלו כל חייהם ברפתות צפופות ואכלו דגנים, תוספים ומזון מעובד. נחלבו רוב ימות השנה כולל בהריון וקיבלו תרופות והורמונים זה קיים הרבה פחות בגידול עיזים. המדע יודע לספר לנו שבחלב עיזים יש בו פחות לקטוז ופחות כולסטרול.

מה דעתו של הרמב"ם לגבי גבינה?
בהמשך סימן 8 אומר הרמב"ם:
"כָּל מִינֵי הַגְּבִינָה רָעִים מְאוֹד וְעָבִים מְאוֹד (קָשִׁים לְעִכּוּל). וְאוּלָם הַגְּבִינָה בַּת יוֹמָא, הַלְּבָנָה וְהַמְּתוּקָה וּבִלְתִּי שְׁמֹנָה – טוֹבָה." וּבְמִשְׁנֵה תּוֹרָה, הֵל' דֵּעוֹת, ד', ט': "וְיֵשׁ מַאֲכָלוֹת שֶׁהֵן רָעִים, אֲבָל אֵינָם כְּמוֹ הָרִאשׁוֹנוֹת לָרֹעַ, לְפִיכָךְ רָאוּי לְאָדָם שֶׁלֹּא לֶאֱכֹל מֵהֶן אֶלָּא מְעַט וּלְאַחַר יָמִים הַרְבֵּה, וְלֹא יַרְגִּיל עַצְמוֹ לִהְיוֹת מְזוֹנוֹ מֵהֶן לְאָכְלָן עִם מְזוֹנוֹ תָּמִיד, כְּגוֹן … גְּבִינָה.".
הרמב"ם לא פוסל גבינות, אבל בתנאי שהוא עשוי מחלב עיזים, בעולם ללא רעלים וללא פסטור, לא כל יום אלא פעם בהרבה ימים. כידוע, יש אנשים הרגישים לחלבון החלב, הקזאין, ולכן כדאי להמעיט.
ככל שהגבינה קשה יותר היא תכיל יותר קזאין !
המדע הוכיח בהבדלים בין חלב עיזים לפרות מצאו שבחלב עיזים רמת חלבון הקזאין נמוכה ב 89% מחלב פרה. כמו כן, יש כמות רבה יותר של חומצות שומן באורך בינוני (עיכול קל יותר), פחות לקטוז, יותר ויטמין B3, A אשלגן סידן וויטמין C ! והרבה פחות רעלים.

מה לגבי חמאה?
אומר הרמב"ם:
"וְכָל מִינֵי חֶמְאָה [טִרְיֵהּ וּרְתוּחָה] אֵינָם מַאֲכָלִים רָעִים לְכָל אָדָם…". חמאה זה השומן של החלב. אין בו חלבון וכבר אין בעיה של בישול החלב.

למי שהחלב לא מתאים יש קשר לחלב ולמחלות , למשל:
***צריכת חלב ואוסטיאופורוזיס
בסין הכפרית בה אין כמעט צריכת מוצרי חלב, שכיחות האוסטיאופורוזיס הינה כמחצית מזו שבארה"ב. ("מחקר סין"/ד"ר קמפבל).
על סמך מחקר התזונה הגדול הזה, נמצא שכל גרם חלבון מן החי גורם לאיבוד של 1 מ"ג סידן בשתן, השפעה זו הינה מהירה ואינה מתאזנת. כלומר גם אם נאכל הרבה סידן על מנת לפצות – זה לא יתאזן.
מה משפיע על בניית עצם יותר מכל?
לפי מחקר האחיות בהווארד, שעקב במשך 12 שנה אחרי 75,000 נשים, נמצא שצריכת סידן ממוצרי חלב הגבירה את הסיכון לשברים אוסטיאופרוטיים. גם צריכת סידן ממקורות אחרים לא הקטינה את שכיחות השברים.
נמצא שפעילות גופנית היא הגורם המרכזי לבניית עצם. קפיצה, ריצה, הליכה, ריקוד ועוד פעילויות שמפעילות עומס על השלד והן אלו שמהוות את הטריגר לתאים בוני העצם.
המנגנונים המעורבים בקשר בין צריכת חלב לאוסטיאופורוזיס:
• למוצרי חלב יש אפקט חומצי על הדם והרקמות, מה שגורם למנגנוני ההומאוסטזיס של הגוף לשחרר סידן מן העצמות כדי ליצור תגובה בסיסית מאזנת.
• מוצרי חלב עשירים בזרחן, ביחס לסידן. הפרת המאזן בין הסידן והזרחן גם הם גורמים לתאים בוני עצם לשחרר סידן למחזור הדם.

*** צריכת חלב וסרטן
• נמצא שאצל חולים בסרטן הערמונית רמת ויטמין D הינה נמוכה בהשוואה לאוכלוסיה הבריאה. מוצרי חלב העשירים בחומצות המכילות גופרית, מה שגורם ליצירה מופחתת של ויטמין D.
• מוצרי חלב מכילים IGF1 המעודד חלוקת תאים ומנבא סיכון למחלות ממאירות.
• מצאו קשר עקבי בין צריכת שומן רוויי (לאו דווקא ממוצרי חלב) לבין סרטן הערמונית.
• עוד נמצא במחקרים שצריכת מוצרי חלב בגיל הילדות מעלה פי 3 את הסיכון לסרטן המעי הגס בגיל מבוגר.

***מוצרי חלב ומחלת קרוהן
ברוב חולי הקרוהן מצוי חיידק במעיים בשם MAP. החיידק הזה לא נמצא באנשים בריאים או בחולי קוליטיס. המקור לחיידק הוא מוצרי חלב. כנראה שהחיידק אינו מושמד בפיסטור. 80% מעדרי הבקר בישראל נגועים בחיידק. התיאוריה גורסת ששילוב של פגם גנטי מולד וחשיפה לחיידק, הם מגורמי המחלה. פתרון: חלב עיזים!

סיכום: חלב בריא ? כן או לא!

למי טוב החלב?
לגורים יונקים , בוודאות.
כדאי לזכור שהחלב המקורי, חלב אם , מכיל סוכר. יש במוצרי החלב, הורמוני עונג, מרגישים טוב, מרגישים רוגע. דמיינו איך נראה תינוק שבע שסיים ארוחה, אחרי הנקה. נוכחות הסוכר בחלב מסייעת להפרשת סרטונין ודופמין, הורמונים מקבוצת המורפיום הנחשבים להורמוני העונג. התינוק היונק מתמכר לתענוג.
למה זה נמצא במוצרי החלב? כי זהו מנגנון אבולוציוני שנועד לגרום לתינוק להתמכר לחלב אמו לשם הישרדות. . גם תינוק היונק- חייב "גמילה" מצריכת חלב אם, המכיל חלב עם סוכר, באופן טבעי. ומה אצלנו המבוגרים? יש מכורים לחלב או למוצריו? לא יודעת!!!
אם נוהגים ע"פ רמב"ם, סגולות החלב של היום לא באות לידי ביטוי, כי הוא:
• עובר פיסטור "אלים" – הרס אומגה 3, אנזימי עיכול, נוגדי חמצון וויטמינים
• עובר הומוגנציה – שבירה בלחץ גבוה ובמהירות גבוהה כדי להימנע מגושי שומן צפים וחוסר אחידות.
• נחלב ברובו מפרות בהריון (מכיל אסטרוגנים ברמה גבוהה).
• לא טרי – ימים רבים עוברים מרגע החליבה עד הגעה אלינו.
• הפרות ניזונות מחציר יבש ולא רועות במרעה שם העשב עשיר בכלורופיל, ויטמינים ונוגדי חמצון.
• הפרות מקבלות חיסונים, תרופות והורמונים.
• התקן בארץ מאפשר רמה לא מבוטלת של תאי מוגלה במוצרי חלב (תדירות גבוהה של דלקות עטינים).

מה מומלץ ע"י ארגונים בינלאומיים?

  • המלצות ארגון הבריאות העולמי – התאמה מוגבלת.
  • המלצות איגוד הלב האמריקאי – התאמה מוגבלת.
  • המלצות התזונה הים-תיכונית – התאמה מוגבלת

המלצה שלי: אִישׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינָיו יַעֲשֶׂה!
על מחקר החלב בהווארד
עוד : חלב זה מיותר


ו

לשיתוף המאמר:

צרו קשר