מי לא מכיר את הריטואל הקבוע של החלטה עמוקה ורצינית, “ממחר דיאטה”? בהחלטה שלא משתמעת ל-2 פנים אתם נערכים לקראת המבצע. מתארגנים במטבח, בקניות שתואמות בדיוק לתפריט שקיבלתם. אתם נצמדים ומדקדקים ממש יומיים שלמים ואתם עדיין על המסלול, עם הרבה נחישות וכוח רצון. חלף שבוע נוסף בשקט וברצינות ובקבלה ואהבה והייתה אפילו ירידה של קילו. אתם יודעים בדיוק את המספר על המאזניים כי נשקלתם כל יום, לפעמים פעמיים ביום. ואז מתחילה מסכת הפיתויים והדיאלוגים הפנימיים המוכרים של : כדאי ? לא כדאי ? למה לא ? ואולי אפשר רק אחד – כי מגיע לי ! את זה מותר- פעם בשבוע! ….עד שנשברים. ואז – ייקוב הדין את ההר! כאשר אבדנו אבדנו. מהאחד ההוא , חבר הביא חבר וחזרנו לנקודת ההתחלה, עם עוד איזה מטען נוסף גם פיזי וגם רגשי, של אכזבה, תסכול, ביקורת העצמית, כעס, ועוד. דפוס שחוזר שוב ושוב, ומאוד מייגע.
רוב הדיאטות שעשינו לא עובדות. נקודה.
למה דיאטה לא עובדת?
כי במקום לטפל בבעיה מטפלים בסימפטום. קחו לדוגמא דלקת בגרון. דלקת עם חום. במקום לטפל במקור לחום – בדלקת עצמה מתעסקים בשאלה איך להוריד את החום. החום אולי ירד אבל הבעיה האמיתית לא תיפטר. דוגמא מעולם אחר, בנהיגה ברכב, כשעולה לנהג חום מהמנוע, מחליט שהדרך הנכונה לטפל בבעיה היא להדליק את המזגן, או לסגור את החלון. או כשכבר נשמעים רעשים במנוע הוא מדליק את המוסיקה. זה נקרא לטפל בסימפטום במקום בשורש הבעיה. במקרה של עודף משקל מדובר באותו עקרון. עודף המשקל הוא רק חלק מהבעיה. הוא הסימפטום ולא ממש הבעיה. כשהגוף שומר על איזון ועל מצב טבעי שלו, אין שום מאמץ כדי לרדת במשקל. הגוף מטבעו בריא, והוא יודע לרדת במשקל אם נאזן בתהליך את הטיפול גם החלק הנפשי וגם בחלק התזונתי. בדיוק לשיטתו של הרמב”ם, “הגוף בריא ושלם מדרכי ה’…”(הלכי דעות פרק א’).
ישנם כוחות המשפיעים עלינו ומפתים אותנו כל אחד בדרכו , לאכול אכילת יתר. הכוחות שמשפיעים עלינו הם כוחות חיצוניים וחלקם כוחות פנימיים. הכוחות החיצוניים הם החברה, השפע, היצרנים והפרסומות. והכוחות הפנימיים הם סוביקטיבים שכל אחד מאיתנו בנה במוחו הקודח, אלה הם האמונות, הרגלים, תרבות, האכילה הרגשית וכמובן האוכל שבו הגוף מוזן. על הכוחות הללו אנחנו מטפלים בפירוט רב אחד לאחד, באימון: “אפשר לשקול אחרת”.
ההסברים למה דיאטה לא עובדת קשורה ל- 2 ההיבטים ששניהם ביחד משלבים את האיזון המוכר בין גוף-נפש. יש את ההסברים פיזיולוגים ואת ההסברים הנפשיים.
הסברים פיזיולוגיים:
לגוף צרכים מ- 2 סוגים: 1. מאקרו נוטראנטים 2. מיקרו נוטראנטים
המאקרו כוללים את חלבונים+ שומנים + פחמימות. המאקרו הם הקלוריות, האנרגיה המוכרות לכם כל-כך. המיקרו כוללים: ויטמינים, סיבים תזונתיים, מינרלים, נוגדי חימצון, את המיקרו לא סופרים, תרתי-משמע. בדיאטה לגוף חסר כמעט בכל זמן נתון החלק של המיקרו. וראו את ילדי רמדיה שרק ויטמין אחד חסר בו איזה נזקים נגרמו. לגוף יש אפשרות לספוג חסך לתקופה ארוכת שנים אבל אח”כ הוא מגיב לחסך בחולי, בחוסר ריכוז והפרעות קשב ובשאר מרעין בישין. הפתרון: ארוחות מאוזנות!
מה שקורה בפועל, אכילת היתר שלנו מכילה בעיקר סוכרים ואוכל מעובד שאין בו ערך תזונתי. המתוקים והמאפים מספקים ומייצרים תחושת עונג והקלה מידיים. אנחנו נדלקים כמו מדורה שמוזנת מעלים יבשים או מעיתונים. בלי העונג הזה החיים מרגישים משעממים וחסרי ריגוש. מתחיל מתח נפשי שנפתר רק בעוד “הדלקות”. וכשהשעמום יכול להפוך לשמחה מתפתחת לה התלות וההתמכרות. אלברט איינשטיין אמר :”אי שפיות זה לעשות את אותו הדבר פעם אחר פעם ולצפות לתוצאות שונות”. מבחינה פרקטית מה ששונה בהתייחסות לתזונה הפעם שבמקום לשים פוקוס על מה אוכלים, ועל הגבלות של מותר ואסור, הדגש יהיה על נטרול הכוחות שגורמים לנו לאכול אכילת יתר. אותם גורמים שמשפיעים על אכילה ללא שליטה, למרות הידיעה שאוכלים אוכל לא בריא. ובנוסף על איך אוכלים.
מהם הכוחות האלה? איך הם שולטים בנו? איך הם הגיעו לראש שלנו ולא מאפשרים להתנהל בדיוק איך שאנחנו רוצים? למה אנחנו לא בוחרים באוכל הבריא? איך אפשר יהיה להחזיר את השליטה בצורה כזו שגם נרד במשקל ונשמור עליו לאורך הזמן. התנהלות כזו שנרגיש מעולה וכל דאגה שיש בפלח החיים הזה יעלם כלא היה.
הסברים נפשיים:
המח שלנו בנוי בשני חלקים. החלק המודע 3% עד 4% (החלק שקורא ומבין את השורות האלה) התת מודע 97%-96%(בית הרגשות. האמונות התת הכרתיות והתפיסות )אחת מתכונות התת מודע הוא מבין את המושג “לא” . עבורו ה”לא ” זה מצב של חסר, מצב של חסך, מצב של הישרדות. המודע מחליט: “ממחר דיאטה” המודע משתעשע באשליה כי הדיאטה אכן מצליחה ואז יפעל התת מודע במלחמה שאין למודע סיכוי. תמיד, אבל תמיד , במלחמה בין מודע לתת מודע ינצח התת מודע והדמיון. על ההסבר הביולוגי מצורף קובץ יוטיוב המסביר מה הדופמין והסרטונין עושים למוח מכור. לעניין זה – הסיקו גם מהניסיון האישי שלכם. להגיד לתת מודע “אל תאכל א” ” אל תתקרב לב’ ” זה מצב של חסר – של אין – מצב הישרדותי. ובהישרדות כמו בהישרדות צוברים מאגרי חירום.
ומה קורה אחרי דיאטות למיניהם??? אומנם ירידה במשקל – כשהמודע ידו על העליונה ולאחריה חזרה למשקל הקודם עם מאגרי חירום וצבירה של שומן שיהיה מראש למלחמה לפעם הבאה. וזהו ניצחון התת-מודע. התת מודע אוחז בחלק המכריע להתנהגויות, לבחירות, ולהרגלים, לטוב ולרע.
איך להכיר את האמונות תת הכרתיות שלך, איך לשנות אותם לטובה ולהחיל הרמוניה בין הרצון לבין המימוש את מוזמנת לאימון “אפשר לשקול אחרת” – האימון שייצור עבורך את האיזון המושלם בין הגוף לנפש.
המעויננים לקבל פרק מתנה מתוך הסידרה “צאו מהמקרר”- סדנה שמנצחת אכילה רגשית, מוזמנות ללחוץ על הקישור!