יש מילים שאם משתמשים בהם הרבה מדי הם נשחקות ומאבדות מהכוח שלהם. למשל – "אורח חיים בריא" זה נשמע טוב, אבל אנמי לגמרי כמו "תהיה בריא", או "תרגיש טוב", או "שיהיה בהצלחה". זה לא ממש דוקר בלב וגורם למוטיבציה. זה נחמד, אבל לא ממלא תשוקה וגורם לצאת מלאי רצון לפעולה. למה "אורח חיים בריא" לא תופס את הלב וגורם לבניית הרגלים חדשים? – למה זה חלש יותר מ"ירידה במשקל"? כי "אורח חיים" זה לא משהו מוחשי. זה מילים באוויר. מה זה אומר בכלל?!, לעומת זאת "ירידה במשקל" אפשר ממש לדמיין איך ניראה כשנגיע למשקל היעד, ולכן זה יותר מרגש ויותר מדרבן לפעול.
מהו אורח חיים בריא
"אורח חיים בריא" אלו הרגלים שמשרתים את הצרכים של הגוף . התפקיד של הגוף הוא "להגיד" מה הוא צריך, והתפקיד שלנו הוא למלא את הבקשות. בתמורה נזכה בכל הקופה – בריאות, משקל תקין, מראה חיצוני, ביטחון עצמי, שקט נפשי, אנרגטיות, ועוד. התפקיד שלנו הוא לא להחליט, אלא לבצע את הבקשות. מתרגלים בכל יום פעולה חדשה עד שהיא הופכת להרגל. כמו כל דבר שיוצר לנו שיגרה, למשל, נסיעה לעבודה ועד לימוד בבית הספר, צורת האכילה והשינה והתקשורת שלנו וכו'. אורח חיים הם כל הפעולות שעושים מדי יום הם בעצם אימון הגוף והמוח לחיזוק ההרגל. כל הפעולות שלא עושים מדי יום, לעולם לא יהפכו להרגל. לכן, התכנית "אפשר לשקול אחרת" נועדה לעשות שינוי באורח החיים – ומה שנדרש הוא להתאמן מדי יום על הפעולות החדשות כדי שיהפכו להרגלים.
– האם עושים קניות כמו פעם או מחפשים מוצרים חדשים שמתאימים לאורח החיים החדש?
– האם מבשלים כמו פעם או כמו מחפשים מתכונים שמתאימים לאורח החיים החדש?
– האם אוכלים באותו אופן שנהגנו קודם? האם פועלים באותו אופן או משנים למה שהולם אורח חיים חדש?
-האם מתכננים מראש חופשה בהתאם לאורח החיים החדש, או שנוסעים עם תקווה שנצליח "להחזיק" את עצמנו?
– האם אנחנו קשובים לגוף? או ממשיכים לאכול לפי גחמות כאלה ואחרות?
על המושג "אורח חיים בריא" קיראו עוד: "התבלבלתם בין דיאטה לאורח חיים בריא?"
איך בונים "אורח חיים"
# כדי שאורח חיים בריא ייכנס כשיגרה לא מספיק לחשוב על שינוי שרוצים אלא ליישם ממש התנהגות חדשה. אם זה לא יקרה ההתנהגות הישנה תגנוב לנו את המוח. ככה זה עם הרגלים. זה לא משנה איך רוצים להתנהג עם אוכל, מה שקובע זה מה המוח מורגל. ואם רוצים לשנות את ההרגל שלו – צריך להתאמן על אותו הרגל חדש. כל שינוי דורש אימון עד שזה הופך להרגל. אח"כ משחררים כי קבענו אורח חיים חדש ואוטומטי.
# כדאי להכריז ש – אין דרך חזרה. כלומר, כל מה שמתאמנים עליו מדי יום, יחליף לתמיד את ההרגל הקודם כמו קניות בסופר, בישול, מספר ארוחות, זמני ארוחות, צורת אכילה ווכדומה.
# בדרך לבניית ההרגל רצוי לחזק את העצמאות. נפטרים מההרגל לסמוך על כל מיני ידענים, שיש להם מונופול על היידע וההבנה איך הגוף פועל, נפטרים מההרגל לחפש תפריטי דיאטהאו מאכלים "בריאים", נמנעים מלבדוק איך ההיא רזתה וכדומה. כל אלו מחלישים את העצמאות. יש לנו גוף עם מערכת מדהימה, להיות קשובים לו הוא יודע לספר לנו – האם רעב? האם שבע? האם היה אוכל מזין או מעייף/ דוקר/ קשה -לעיכול? – תישאלו אותו ותיראו איך העצמאות מתחזקת בלי אנשי מקצוע.
# תהיו תלמידים סקרנים – המוח בונה הרגלים חדשים, כלומר "אורח חיים חדש", בתהליך למידה. וכדי ללמוד הוא צריך סבלנות והדרגתיות. אי אפשר על כל נפילה לתת לעצמנו מכות! אי אפשר ללמוד בתנאים של לחץ נפשי להגיע לתוצאה! – תהיו תלמידים, ותבקשו מעצמכם סבלנות ותמיכה. לא מאבק ולא וביקורת עצמית.
# העיקרון הוא להתמקד בבניית הרגלים. כל פעולה ביום הופכת להרגל! תיבחרו על מה מתאמנים, וכל התוצאות יגיעו מעצמן. לא לתת לאוטומטיים לנהל את החיים. כדאי להשתנות. כל הזמן בכל התחומים – להשתנות. זה מוטו לחיים! רוצים שינוי? "אפשר לשקול אחרת" !